Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. Augusztus 29. 07:41, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

A magnólia lenne a megoldás a csontritkulás ellen?

A magnólia lenne a megoldás a csontritkulás ellen?

A legújabb kutatások szerint az örökzöld magnóliából (Magnolia grandiflora) nyert anyag képes megállítani a csontritkulást az emberi szervezetben.

A felfedezés a Berni Egyetem kutatóinak köszönhető. Az eredmények alapján a szakértők remélik, hogy a molekula mintájára csontritkulás és ízületi kopás elleni gyógyszereket tudnak kifejleszteni.


Az intézmény közleménye szerint az új hatóanyag az Egyesült Államok délkeleti részén és Észak-Mexikóban élő örökzöld magnóliából származik. Első alkalommal azonosítottak növényi molekulát az emberi csontleépülés megakadályozására.

Jürg Gertsch és csapta, a Berni Egyetem biokémiai és molekuláris központjának munkatársai a magnóliamolekula alapján mesterséges hatóanyagot állítottak elő.

A Chemistry & Biology című szaklapban a kutatók leírják, hogyan állítható meg a csontfaló sejtek (osteoclast) keletkezése.

Gertsch kifejtette, az új hatóanyag a kannabiszhoz hasonló felépítésű - pszichoaktív hatás nélkül. Nagy esély van tehát arra, hogy a csontritkulás és ízületi kopás kezelésére alkalmas gyógyszereket fejlesszenek ki a magnóliamolekula segítségével - erről az Inforádió számolt be.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során