Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2013. Július 02. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: orientpress

A mérgezések ellen védő máriatövis az év gyógynövénye

A mérgezések ellen védő máriatövis az év gyógynövénye

Idén először választotta meg az év gyógynövényét a Magyar Gyógyszerész-tudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya. A 2013-mas év gyógynövénye a máriatövis lett, ami már a középkorban is az elismert gyógynövények közé tartozott, elsősorban epe- és májpanaszok kezelésére használták-tudatta a nlcafe.hu

A név eredete: Mária teje
A máriatövis név és a növény népies nevei (Boldogasszony teje, Boldogasszony káposztája, máriabogáncs, pápafű, Szűz Mária teje, Szűz Mária tövise, tarkabogáncs) arra a legendára utalnak, amely szerint a levelek fehér márványozottsága akkor keletkezett, amikor Jézus anyjának, Máriának teje ráfröccsent a növényre. Valószínűleg ennek a hiedelemnek köszönhetően alkalmazták sokáig a tejelválasztás fokozására.

Megvan az év gyógynövénye
A máriatövis a mediterrán térségből származik, számos országban termesztik, de eredeti élőhelyén utak mentén, réteken, legelőkön is megtalálható. Sok fényt és meleget igényel, jó szárazságtűrő. Termése hazánkban számos gyógyszer, gyógytermék és étrend-kiegészítő alapanyaga.

Mire jó?
A máriatövis termése szilimarint tartalmaz, ami segít a májkárosodás megelőzésében és serkenti a máj regenerációját. Használják májzsugorodás, májgyulladás kiegészítő kezelésére és gyógyszerek okozta májkárosodás megelőzésére. Hatásos vírusos májgyulladásra, alkoholfogyasztásból eredő májcirrózis esetén, gombamérgezésre injekció formájában adják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:39, kedd | Életmód

Megkezdődött a MOHU textilgyűjtőkonténer-telepítési programja

Megkezdődött a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. textilgyűjtőkonténer-telepítési programja - közölte a cég kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:38, kedd | Életmód

AM: a méhészet az agrárium egyik legfontosabb ágazata

2024. Április 30. 06:00, kedd | Életmód

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Életmód

Kétezer boltban csak magyar zene szól egy napig

Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én.