Városlista
2022. május 26, csütörtök - Fülöp

Hírek

2014. Július 24. 06:00, csütörtök | Belföld

Illetékek örökléskor – mikor nincs?

Illetékek örökléskor – mikor nincs?

Mekkora összegig lehet illetékmentesen örökölni a bankban lévő pénzt? Illetve mekkora az illetéke egy öröklött üzlethelyiségnek? Ezekre keresi a választ egy érdeklődő. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:

Tisztelt Jogsebész!
Végrendelet esetén, ha nem egyenesági rokon(unoka) örököl
egy üzlethelyiséget, akkor kell-e fizetni utána illetéket, és hány %-ot? A másik kérdésem, ha a szülő halála esetén a gyerekek bankban lévő pénzt örökölnek, akkor mekkora összegig illetékmentes?
A válasz nagyon köszönöm.

2014. 06. 13.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Nem írta, hogy az örökhagyó milyen módon- egy gazdasági társaságon keresztül, vagy mint magánszemély - tulajdonosa az üzlethelyiségnek, de az öröklési illeték általános mértéke a nem egyenesági rokonok közötti öröklés esetén az egy-egy örökösnek juttatott örökség tiszta értéke után 18%, míg a lakástulajdon és a lakástulajdonhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog ingyenes szerzése esetén az öröklési illeték mértéke 9 %. Egyéni vállalkozó kizárólag üzleti célt szolgáló vállalkozói vagyonának öröklése esetén az unoka az általa megszerzett vállalkozói vagyon forgalmi értékéből illetékalap kedvezményre jogosult.
Ezzel szemben a bankban tartott pénzt az egyenesági rokonok értékhatártól függetlenül illetékmentesen öröklik.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Schill Szabolcs
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 26. 08:41, csütörtök | Belföld

Százszor riasztották a tűzoltókat országszerte a viharok miatt

Országszerte mintegy száz alkalommal riasztották a tűzoltókat szerdán a heves szél és a jégeső okozta károk miatt - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-t.

2022. Május 26. 07:00, csütörtök | Belföld

Erős nyári szezonra számít a rendőrség a Balatonnál

Az újra megrendezendő nagyfesztiválok miatt is erős nyári szezonra számít a rendőrség a Balatonnál, ahol a korábbi évekhez hasonlóan középiskolások is segítik majd a bűnmegelőzési munkát

2022. Május 26. 05:00, csütörtök | Belföld

Medve járkál egy Pest megyei település határában

Egy magányosan kóborló barnamedvéről érkezett szerdán lakossági bejelentés a Pest megyei Acsa és Püspökhatvan közötti területről, a nyomok vizsgálata igazolta, hogy valóban medve járt a térségben

2022. Május 25. 18:20, szerda | Belföld

Orbán: megvédjük a rezsit és elvesszük az extraprofitot

Rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozását jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán.