Városlista
2022. június 25, szombat - Vilmos

Hírek

2017. November 18. 16:26, szombat | Belföld
Forrás: mti

Januártól közjegyző előtt intézhetőek egyes öröklési ügyek

Januártól közjegyző előtt intézhetőek egyes öröklési ügyek

Januártól már nemcsak a hagyatéki eljárás keretében, hanem polgári vagyonjogi ügyekben is lehet közjegyző előtt egyezséget kötni

- mondta Böröcz Helga közjegyző az M1 aktuális csatorna szombati műsorában. A feleknek polgári ügyekben nem kell bírósághoz fordulniuk, ha vita van köztük, de meg akarnak egyezni. Az egyezségi eljárás ezzel gyorsabbá válhat, és csökken a bíróságok leterheltsége is.

A jogalkotó célja, hogy ez a perindítást elhárító jogintézmény a vállalkozások és az állampolgárok számára is egyszerűen és könnyen elérhető legyen. Minthogy a közjegyzői irodák az ország egész területén működnek - nagyjából 20 kilométerenként található egy közjegyzői iroda - az eljárás közjegyzői hatáskörbe utalása egyszerűen hozzáférhetővé teszi az egyezségi eljárást mindenki számára - magyarázta.

Közjegyző előtt eddig kizárólag a hagyatéki eljárás keretében lehetett különböző típusú egyezségeket kötni a hagyatéki vagyonelemek elosztásáról. Ennek keretében az örökösök akár az örökhagyó végakaratát is felülírhatják, amennyiben a végrendelettől eltérően kívánnak örökölni - tette hozzá.

Jelenleg a hagyatéki eljárások 70 százaléka 3 hónapon belül zárul le, fél éven túl az ügyek tíz százaléka húzódik el. Tipikus hibaként említette a közjegyző, hogy gyakran hiányos a hagyatéki leltár, ami nehezíti az eljárást.

Címkék: öröklés, közjegyző

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 25. 18:04, szombat | Belföld

TIM: minőségi vasúti hálózattal kell összekapcsolni Közép-Európát

A nagysebességű vasúti összeköttetések előkészítésének felgyorsításáról, összehangolásáról és az ukrán gabonaexport hathatósabb elősegítéséről állapodtak meg a visegrádi államok közlekedési miniszterhelyettesei,

2022. Június 25. 16:01, szombat | Belföld

Elkezdődött a Magyar Tavak Fesztiválja

Gálakoncerttel kezdődött meg a Magyar Tavak Fesztiválja péntek este Kápolnásnyéken a Csajághy Laura Szabadtéri Színpadon.

2022. Június 25. 15:01, szombat | Belföld

Az autósok 12,5 százaléka halogatja a lejárt műszaki meghosszabbítását

A Carnotie autókezelő platform adatai szerint a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet alatt lejáró gépjármű forgalmi engedélyek meghoszabbítását az autótulajdonosok 12,5 százaléka halogatja.

2022. Június 25. 12:02, szombat | Belföld

Húszmillió forint kártérítés visszafizetésére kötelezett a bíróság egy elítéltet

Jogalap nélküli gazdagodás miatt a Debreceni Törvényszék - helybenhagyva a Debreceni Járásbíróság elsőfokú ítéletét - pénteken jogerősen arra kötelezett egy elítéltet,