Városlista
2024. július 13, szombat - Jenő

Hírek

2024. Július 10. 07:55, szerda | Életmód
Forrás: MTI

Megkezdődött a közönségszavazás a Kaszás Attila-díj jelöltjeire

Megkezdődött a közönségszavazás a Kaszás Attila-díj jelöltjeire

Balla Esztert, Ecsedi Erzsébetet és Tóth Ildikót jelölték idén a Kaszás Attila-díjra. A színművészekre a közönség szavazatait augusztus 23-án éjfélig várják a díj weboldalán.

A Kaszás Attila-díj olyan elismerés, amelyet ő maga is nagy becsben tartana, mivel azt a színészek közösségének értékítélete alapozza meg - mondta Novák Irén, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára a jelölteket bemutató és a közönségszavazást elindító keddi budapesti sajtótájékoztatón.

"Olyan személyt jelölnek, akinek munkáját inspirálónak, művészetét példaértékűnek, teljesítményét kiemelkedőnek, emberi, szakmai tartását pedig Kaszás Attila szellemiségéhez méltónak találják" - mondta, hozzátéve: a végső döntést a közönség hozza meg.

Felidézte, hogy a fiatalon elhunyt színművészt kivételes mesterségbeli tudás, alázatos szakmai teljesítmény és közösségépítő erő jellemezte. A 2008-ban alapított díj ezt a szellemi örökséget kívánja megőrizni, továbbadni, és hozzá méltó, hogy mára a magyar teátrumi világ egyik legrangosabb civil elismerésévé vált - hangsúlyozta.

A díjban nemcsak az anyaországi, hanem a határon túli állandó társulattal rendelkező kőszínházak művészei is részesülhetnek - mondta, kiemelve, hogy ezzel a Kaszás Attila-díjnak a magyar művészeti életben jelentős nemzetegyesítő és -megtartó szerepe van.

Mint elhangzott, a díj a magyar nyelven játszó színművészek szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila színművész szellemi hagyatékának ápolását is szolgálja, hiszen a színész mindig nagy szerepet vállalt társulatai közösséggé formálásában.

"Az elmúlt években 16 kiváló színművész vehette át a díjat, ez az esztendő azonban különleges lesz, idén először három kiváló művésznő közül választ a közönség" - emelte ki Novák Irén, gratulálva a jelölteknek, akik, mint mondta, szakmai kiválóságukkal, közönségsikert hozó alakításaikkal és közösségépítő tevékenységükkel méltóak a színésztársak szerint is a díjra.

A Kaszás Attila-díjat Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere és Szűcs Gábor, a Mozaik Művészegyesület elnöke alapította 2008-ban a magyar kultúra napja alkalmából.

Pokorni Zoltán a keddi eseményen kiemelte: a díj a közönség és a szakma elismerését is tükrözi, ezért már a jelölésre is mindenki büszke lehet.

Mint fogalmazott, a díj legfontosabb üzenete, hogy tessék egymásra figyelni, megnézni egymás előadásait, értékelni a másik munkáját, művészetét. Ez egy olyan szakma, amely nem működik belső kultúra nélkül - mondta, hozzátéve: ezt hivatott szolgálni a díj. Formailag a díjazottakat szolgálja, de hatásában a magyar színházművészet színvonalát, belső kohézióját, barátságosságát - hangsúlyozta.

Kiemelte: büszke arra, hogy nem csak megalapították, de életben is tartották a díjat. Az, hogy 16 éve működik, önmagában szép teljesítmény - jegyezte meg, köszönetet mondva a Petőfi Kulturális Ügynökségnek (PKÜ), hogy a szervezést magára vállalja.

Mint elhangzott, az idén 33 társulat jelölte egy-egy tagját a díjra, majd a jelöltek maguk közül választották ki titkos szavazáson azt a három színművészt, aki továbbjutott a közönségszavazásra. Balla Esztert a 6SZÍN, Ecsedi Erzsébetet a celldömölki Soltis Lajos Színház, Tóth Ildikót pedig a Radnóti Színház jelölte.

A díj átadását az idén is összefogás kíséri: az előkészületi és kivitelezési feladatokban a KIM és a Hegyvidéki Önkormányzat mellett részt vállalt a Magyar Teátrumi Társaság és a PKÜ is. Az elismerés anyagi megbecsüléssel is jár, amelyet a támogató Raiffeisen Bank mellett a KIM biztosít a díjazott számára - hangzott el az eseményen.

A közönség kisfilmekben is találkozhat a jelöltekkel, akik a Kultúra.hu YouTube-csatornáján látható videókban személyes színházi élményeik mellett hitvallásukról is beszélnek.

Az elismerést augusztus 30-án a Szegedi Nemzeti Színházban, az országos színházi évadnyitón adják át.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 11. 08:04, csütörtök | Életmód

Készül a Shrek 5, két év múlva mutatják be

A DreamWorks Animation bejelentette, hogy elkészítik a Shrek ötödik epizódját, ami 2026 júliusában kerülhet majd a mozikba - számolt be róla kedden a Variety.com.

2024. Július 11. 07:57, csütörtök | Életmód

Visszatérő nóva figyelhető meg az éjszakai égbolton

Szabad szemmel is láthatóvá válhat az éjszakai égbolton nóvakitörés miatt a T Coronae Borealis (T CrB) nevű különleges változócsillag.

2024. Július 09. 08:14, kedd | Életmód

Új kifejezések bevezetésével hatékonyabbá válhat az éghajlatváltozásról szóló diskurzus egy új tanulmány szerint

A klímaváltozásról szóló diskurzusban használt kifejezések nem elég hatékonyak, ezért új, erőteljesebb kifejezések bevezetését javasolja egy tanulmányban Forgács Bálint, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának (PPK) kutatója.

2024. Július 08. 08:06, hétfő | Életmód

Retro hétvégét tartott a MÁV

Visszarepített az időben a vasúttársaság.