Városlista
2024. június 12, szerda - Villő

Hírek

2023. Szeptember 23. 08:14, szombat | Életmód
Forrás: MTI

Nyolcezer fát ültetnek el idén ősszel az Országos Településfásítási Programban

Nyolcezer fát ültetnek el idén ősszel az Országos Településfásítási Programban

Elkezdődött az Országos Településfásítási Program őszi ültetési időszaka, amelynek során az ország 345 településén nyolcezer fát ültetnek el - jelentette be Nagy István agrárminiszter

- pénteken a Győr-Moson-Sopron vármegyei Mosonszentmiklóson, ahol a Széchenyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola udvarán a diákokkal közösen három hársfát ültetett.

A tárcavezető elmondta: a Településfásítási Programot az Országfásítási Program részeként 2019-ben hirdette meg az Agrárminisztérium, amelynek célja a vidéki települések zöldítése és környezeti állapotának javítása.

"A Országfásítási Programmal megfordítottuk a negatív erdőtelepítési trendet, a Településfásítási Programmal pedig a rendszerváltozás óta a legnagyobb belterületi zöldítési programot indítottuk el" - fogalmazott.

Hozzátette: sikeres az "Újszülöttek erdeje" elnevezésű program is, amely szavai szerint a következő generációk egészséges környezetének megteremtését és az ország klímasemlegességi céljainak elérését egyaránt szolgálja.

Ebben a programban az állami erdészeti társaságok az adott vármegyében született gyerekek számával megegyező darabszámú facsemetét ültetnek el évente, ami 600-700 hektárnyi gyarapodást eredményez az erdeinkben - mondta.

Nagy István kiemelte: "hazánkban száz év alatt sikerült megduplázni, 2 millió hektárra növelni az erdőterület nagyságát, így az ország területének egynegyedét borítja erdő".

Szólt arról is, hogy az Agrárminisztérium összehangolt fásítási és erdősítési programjainak a célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százalékát tegyék ki a fával borított térségek.

A magyar gazdák 2020 óta több mint 50 ezer hektár új erdő telepítésére pályáztak, minőségi, változatos, hosszú távon is fenntartható faállományt hoztak létre, a termőhelynek megfelelő fafajokból.

Nagy István elmondta azt is: a közös agrárpolitika stratégiai tervében minden korábbinál több, a Vidékfejlesztési Programhoz képest háromszoros forrás áll az ágazat rendelkezésére.

Szavai szerint öt év alatt összesen 310 milliárd forintot fordítanak közvetlenül arra, hogy több és jobb minőségű erdők legyenek, amelyeket versenyképes vállalkozások kezelnek.

Címkék: faültetés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 12. 12:37, szerda | Életmód

Múzeumok éjszakája - 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket

Országszerte 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket június 22-én a Múzeumok éjszakáján.

2024. Június 08. 09:09, szombat | Életmód

Veszprém legrégebbi épületének maradványait találhatták meg helyi régészek

A középkori Veszprém legrégebbi, 10-11. századi épületének maradványait találhatták meg a helyi Laczkó Dezső Múzeum régészei, akik eredményeiket pénteken ismertették a veszprémvölgyi ásatás helyszínén.

2024. Június 07. 07:17, péntek | Életmód

Nagyon erős UV-B sugárzás várható pénteken a Dél-Dunántúlon

Pénteken a Dél-Dunántúlon nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó mértékű UV-B sugárzás várható - tájékoztatta a HungaroMet Nonprofit Zrt. csütörtökön az MTI-t.

2024. Június 06. 06:00, csütörtök | Életmód

Észak-kínai leopárd született a Szegedi Vadasparkban

Észak-kínai leopárd (Panthera pardus japonensis) született áprilisban a Szegedi Vadasparkban, a gondozók által nevelt, két hónapos hímet szerdán mutatták be.