Városlista
2022. június 25, szombat - Vilmos

Hírek

2014. Július 23. 10:15, szerda | Életmód

Öröklődhet a fájdalom?

Öröklődhet a fájdalom?

Az anya terhessége alatt tapasztalt fájdalom hatással lehet születendő gyerekei fájdalom-érzékenységére. Az anyaméhen belül átélt 'élettapasztalat'-nak tehát hosszú távú hatása lehet.

Ezt állapította meg egy bárányokon és juhokon végzett tanulmány, amelyről a Fox News számol be.

A haszonállatok ismerten fájdalommal néznek szembe például a kasztráció, a farok-dokkoló vagy éppen a farok eltávolítása során. Annak kiderítésére, hogy az állatokra, s születendő kicsinyeikre milyen hatással vannak ezek a tapasztalatok, 20 anyajuhot vontak be a vizsgálatba, akiket három csoportra osztottak.

Egyik részük egy szokásos farok-dokkoló eljárásnak volt kitéve, amelynek során a farkat egy gumiszalaggal tekerik körbe, elzárva ezzel a vérellátástól. Ez esetben nem alkalmaztak érzéstelenítést. A másik csoport tagjait E. coli baktériummal fertőzték meg ezzel lázat okozva. A harmadik csoporttal viszont nem csináltak semmit.

Miután a kicsinyeik felnőttek megfigyelték testtartásbeli változásukat, farokmozgásuk gyakoriságát, ami mind a fájdalom indikátora lehet. Azt találták, hogy azoktól az anyajuhoktól született állatok, akiket kitettek a vírusfertőzésnek, gyorsabb immunválaszt adtak a betegségekre, ugyanakkor érzékenyebben voltak a fájdalomra.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 25. 17:02, szombat | Életmód

A növény- és állatvilágot, a műanyag és faanyagokat is károsítja az UV-sugárzás

Nem csak az emberi egészségre nézve jelent veszélyt, a növény- és állatvilágot, a műanyag és faanyagokat is károsítja az UV-sugárzás

2022. Június 25. 14:06, szombat | Életmód

Csökkent az elküldött sms-ek és emelkedett a mobil hívások száma az elmúlt években

A lakossági előfizetők 2021-ben 714 millió sms-t írtak és küldtek ki a mobiljaikkal, 2018-ban azonban ez a szám még meghaladta az egymilliárdot; bár az sms-küldési kedv csökken, a mobilhívások száma,

2022. Június 24. 10:03, péntek | Életmód

Külföldi nyaralás előtt célszerű tájékozódni a szabályokról

Külföldi nyaralás előtt célszerű tájékozódni az áruk kiviteli szabályairól vagy a házikedvencek utaztatásáról, mások vonatkoznak ugyanis az Európai Unió (EU) határain belüli, illetve azon kívüli utazásokra

2022. Június 19. 12:01, vasárnap | Életmód

Többet költenek idén nyaralásra a magyarok, mint a járvány előtt

Idén 130 ezer forinttal többet szán nyaralásra a magyar lakosság a járvány előtti időszakhoz képest - derült ki az MKB Bank legfrissebb, MTI-nek küldött felméréséből.