Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Április 05. 06:00, szombat | Belföld

Örökösödés, tartásdíj... Mit lehet tenni? – Jogos kérdés

Örökösödés, tartásdíj... Mit lehet tenni? – Jogos kérdés

Lehet örökös szervezet, állat vagy a családon kívül más? Mi a teendő a tartásdíj esetében, ha az elvált fél külföldön dolgozik? Ezekre a kérdésekre válaszol a szakértő ezúttal. Ne feledje, jogában áll kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

Több kérdésem is lenne:
1. egy örökhagyónak jogában áll kizárólagos örököséül megnevezni egy szervezetet, egy állatot, egy idegen személyt vagy egyik testvérét, úgyhogy van kettő gyermeke, nőtlen, szülei, sem nagyszülei nem élnek, élettársa nincs. Lakása, autója saját nevén van, bankszámláját Ausztriában tartja és ahhoz mi hozzáférhetünk-e végrendelet kizárása esetén?

2. Volt férjem Ausztriában osztrák munkaközvetítőn keresztül dolgozik osztrák cégnél. Jelenleg a minimumot fizeti (30.000 FT- két gyermekünk után). Van-e lehetőségem kérvényezni a bíróságtól, hogy tiltassa a külföldi fizetéséből a 20% gyerekenként? Bele van írva a válási papírokba, hogy külföldi fizetésből is vonni kellene a 20%-t. Fizetési papírjaihoz nem férek hozzá és pontos munkahelyeit nem tudom. Ingyenes tanácsadáson többször is voltam és azt mondták, hogy nekem kellene nyomozni és mindent kideríteni, mert nekik ez nem hatáskörük és nem tehetnek semmit, egyedül az adóhivatal, azonban ez ügyben a bíróságnak kell kérvényezni az adóhivataltól a felülvizsgálatot.

Tisztelettel

2014. 03. 18.
________________________________________
Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Az örökhagyó végrendelettel - vagy kifejezett nyilatkozattal, vagy más személyek örökössé nevezésével - a törvényes örököseit kizárhatja az öröklésből. Ez azt jelenti, hogy a törvényes örökösök - pl. gyerekek - csak köteles részre lesznek jogosultak. A köteles rész mértéke fele annak, mint amit egyébként örökölnének.

Ami a tartásdíjat illeti: azt kellene tennie, amit az adóhatóságnál javasoltak. Tehát a bíróságnál kellene kezdeni, és ők majd hivatalosan keresik meg az adóhatóságot, Önnek nyilván nem adnak közvetlenül információt.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Lendvai Zsuzsanna
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére