Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. November 22. 19:02, szerda | Belföld
Forrás: mti

Súlyosították az ózdi gyilkosság vádlottjainak büntetését

Súlyosították az ózdi gyilkosság vádlottjainak büntetését

Súlyosította a Debreceni Ítélőtábla a 2013. januári ózdi gyilkosság első- és másodrendű vádlottjára kirótt büntetést - közölte a táblabíróság szerdán az MTI-vel.

Az elsőrendű vádlott társtettesként elkövetett magánlaksértés, rablás, testi sértés, lopás, valamint okirattal való visszaélés miatt 15 helyett 18 év fegyházbüntetést kapott, a másodrendű vádlott - akit emberölés, társtettesként elkövetett magánlaksértés, rablás, testi sértés, lopás, valamint okirattal való visszaélés miatt ítéltek el - feltételesen sem helyezhető szabadlábra, rá tényleges életfogytiglani börtönbüntetést szabott ki a másodfokú bíróság.

A harmad- és negyedrendű vádlott esetében az ítélőtábla 5-ről 4 évre enyhítette a börtönbüntetést.

A táblabíróság az indokolásában azt írta, a társadalom védelme és a megelőzés érdekében súlyosította az első- és a másodrendű vádlottra kirótt büntetést.

A másodrendű vádlott erőszakos, többszörös visszaesőként követte el az életellenes cselekményeket, ezért ő olyan veszélyes a társadalomra, hogy csak a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés a megfelelő eszköz arra, hogy a társadalmat megvédje újabb bűncselekményektől.

A harmad- és negyedrendű vádlott büntetését azért enyhítette az ítélőtábla, mert mindketten enyhe fokú gyengeelméjűségben szenvednek, életmódjukban olyan pozitív változások indultak el, amelyek indokolták az enyhébb szankció alkalmazását - közölte a bíróság.

Az első- és másodrendű vádlott még 2012 decemberében határozta el két társukkal, hogy idős embereket lopnak meg. Egyik alkalommal éjszaka betörtek egy házba, a másodrendű vádlott egy 40 centiméter hosszú fémrúddal, az elsőrendű vádlott pedig ököllel kezdte ütni a sértettet, aki földre esett és ájulást színlelt. A vádlottak letépték az óráját, elvették a telefonját, majd pénzzel és különféle tárgyakkal távoztak.

Egy hónappal később, 2013 januárjában az első- és a másodrendű vádlott nyugtató szedett be, arra alkoholt ivott, majd betörtek egy házba, ahol két ember tartózkodott. Az egyik sértettet a másodrendű vádlott egy 60 centiméter hosszú, gumicsőbe húzott kutyalánccal ütötte. Az idős férfi a helyszínen meghalt. A másik sértettet ugyanígy támadta meg, aki azt a látszatot keltette, hogy meghalt. A két vádlott a lakásból 20 ezer forint értékben vitt el tárgyakat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során