Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2023. Május 13. 06:53, szombat | Belföld
Forrás: mti

VOSZ Barométer: inkább optimisták a vállalkozások

VOSZ Barométer: inkább optimisták a vállalkozások

A cégvezetők többsége optimistán tekint az idei évben várható gazdasági folyamatokra a vállalkozások kilátásainak mérésére indított VOSZ Barométer fő indexe szerint, amelynek első értéke 61 pont lett - közölte a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) az Egyensúly Intézettel közösen készített felmérésük alapján pénteken.

A VOSZ Barométer több mint 400 vállalkozás megkérdezésével készül, a jövőben negyedévente jelenik majd meg, fő indexének értéke 0 és 100 pont között mozoghat.

A tájékoztatás szerint az első VOSZ Barométer alidexei közül a pénzügyi helyzeté 74 pont, az üzleti hangulaté 62 pont lett. A leggyengébb értéket a beruházási hajlandóság alindexe érte el, 49 ponttal. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a korábbinál kevesebb beruházást várnak átlagosan a cégvezetők.

A felmérésben megkérdezettek relatív többsége, 45 százaléka szerint inkább kedvezőek a cégek működésére vonatkozó kilátások a következő negyedévre, 17 százalék szerint nagyon kedvezőek, míg 28 százalék inkább kedvezőtlen, 10 százalék nagyon kedvezőtlen értékelést adott.

A megkérdezettek 56 százaléka szerint vállalkozásuk idén el fogja érni a tervezett árbevételt, ugyanakkor mindössze 13 százalékuk vár a tavalyinál nagyobb árbevételt az idén. A válaszadók 24 százaléka úgy becsüli, hogy 10 százalékot elérő vagy annál nagyobb árbevételcsökkenéssel zárja majd az évet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal